fbpx

KORAK 3 Kako postaviti reklame na blog?

KORAK 1 KORAK 2 KORAK 3
→ Kako otvoriti nalog na GoToNative? → Kako uneti adresu svog bloga? → Kako postaviti reklame na blog?

Kada ste u prethodnom koraku 2 dodali vaš sajt i sačekali da bude odobren od strane moderatora, vreme je da dodate na svoj sajt programski kod za prikaz GoToNative reklama, od kojih zarađujete.

U dva klika što se kaže dobijate gotov programski kod ( „Ad Units“ ) koji samo trebate da ubacite na vaš blog tajmo gde biste hteli da se prikazuju reklame.

 

Možete generisati i više kodova za isti sajt. Programski kod prikazuje BLOK reklama, različitih formata. Na primer po horizontali 4 oglasa u 2 reda. Pogodno za reklame na početku i na kraju teksta. A možete generisati još jedan kod, koji bi recimo prikazivao vertikalno reklame, dakle po 1 u redu, ali 5 redova u nizu. To je sve veoma lako, kao što ćete se ubrzo uveriti!

Ulogujte se u svoj GoToNative nalog. Prebacite se na platformu “webmaster” ( izdavač ). Sa levog menija izaberite SITES pa desno od sajta kliknite na AD UNITS

Zatim kliknite na ADD AD UNIT i izaberite TEXT-GRAPHICS jer je to naziv za NATIVNE oglase. Nemojte birati banere ili mobilne oglase. Najveći broj naših oglašivača daje reklame tipa TEXT-GRAPHICS tako da ćete sa prikazom tog tipa reklama ( „nativne reklame“ ) najviše i zaraditi.

 

Na sledećem prozoru kreirate sam programski „kod“ AdUnit-a ( „bloka reklama“ ). Praktično je već sve podešeno, možete i samo kliknuti na SAVE ( „snimi“ ). No pojasnićemo ipak malo opcije koje tu imate.

 

Najpre možete postaviti naziv AD UNIT-a ( „programski kod za prikaz bloka reklama“ ). To IME se nigde neće prikazivati posetiocima vašeg sajta, služi samo vama interno u vašem GoToNative nalogu da razlikujete AD UNIT-e, ukoliko ih imate više. Možete ostaviti i sistemski dodeljeno ime.

Možete podesiti i da li želite da se prikazuju reklame oglašivača koji plaćaju „po kliku“ ( „Clicks“ ) ili „po pregledu“ ( „Views“ ), ili oba. Podrazumevana opcija je oba. Oglašavanje „po pregledu“ nije više popularno među oglašivačima, zbog mogućih zloupotreba, tako da većina oglašivača koristi oglašavanje „po kliku“ kada u stvari plaća cenu koju je postavi da želi da plati za svaki klik na njegov oglas koji je preko GoToNative prikazan na vašem blogu. To generiše zaradu za GoToNative koju onda naša platforma deli sa vama. Predlažemo da ostavite podrazumevanu opciju „Clicks/Views“, što znači oba modela.

Sledeće je da izaberete koliko reklama želite da se prikazuje u okviru te oglasne jedinice ( „AD UNIT“ ). To možete i kasnije menjati. To zavisi i od samog vašeg sajta, kako i koliko reklama želite da prikazujete. Recimo ukoliko želite da prikažete 3 oglasa u jednom redu, izabraćete Horizontal 3 a Vertical 1. Možete slobodno eksperimentisati. Naravno, kako će se blok reklama prikazati posetiocu vašeg bloga, zavisi i od rezolucije uređaja posetioca vašeg sajta. Nije isto ako koristi mobilni uređaj sa malim ekranom, ili desktop PC sa velikim monitorom. No ne morate brinuti previše oko toga. Naime naši blokovi reklama su automatizovani za „responsive“ prikaz, tako da se automatski prikazuju kako treba prilagođeno rezoluciji ekrana uređaja.

Što se tiče cene klika možete odrediti koja je minimalna cena po kliku odnosno minimalna cena po 1000 prikaza. To znači sledeće. Ako recimo pod Minimum Cost per click promenite sa 0.01 na 0.02 onda će se na vašem blogu prikazivati samo reklame onih oglašivača koji su postavili u svojim oglasima da žele da plate 0.02 USD ( 2 dolarska centa ) ili više, po svakom kliku. Iako web izdavačima ovo može zvučati kao odlična ideja da zarade više, nije uvek tako. Naše iskustvo govori da ukoliko je cena klika previsoka, oglašivači troše mnogo manje. To znači manji prihod za GoToNative, a kako GoToNative deli prihod sa vama web izdavačima, na kraju, i vi zaradite manje. Zato vam predlažemo da ostavite cene kako su već predložene. Uvek možete i kasnije eksperimentisati. Mi naravno imamo predloženi cenovnik za oglašivače, ali na njima je da probaju sa raznim cenama.

Naravno kada ostavite cenu klika $0.01 vi ćete dobiti zaradu i od klikova oglašivača koji su voljni da plate i $0.02 i $0.03 i $0.05 … tako da vam to samo uvećava zaradu.

Poslednja opcija Translate stub code je za slučaj da se desi da GoToNative nema dovoljno reklama u svom sistemu za vaše parametre, u kom slučaju će se prikazati programski kod kojeg tu unesete. Na primer vaš Google Adsense. No to vam nikako ne predlažemo da radite, najpre zbog toga što GoToNative ima dovoljno reklama u svakom trenutku, a zatim i što reklame od drugih platformi svakako možete prikazati nezavisno od nas.

Dakle, kao što vidite mogli ste samo i da odmah kliknete na SAVE bez mnogo razmišljanja!

Nakon klika na SAVE ( „snimi“ ) zatvorite prozor klikom na CLOSE ( „zatvori“ ). Pojaviće vam se meni da iskopirate programski kod ( AD UNIT CODE )

Kliknite na AD UNIT CODE. Da kopirate programski kod oglasnog bloka, kliknite na zeleno dugme Copy code to clipboard

Odatle ga možete sačuvati sebi u nekom text editoru i slično. Kako biste ga imali pri ruci da ga „zalepite“ na svoj blog gde god želite da se prikazuju GoToNative reklame.

Sve platforme za blogovanje imaju opciju da se umetne programski kod u tekst koji pišete, „insert code“ tj. <code></code>, odnosno „text editor“ i slično.

 

Ukoliko koristite WordPress postoji odličan besplatni dodatak ( „plugin“ ) za WordPress koji se zove Ad Inserter. On će vam olakšati život, jer ne morate uvek umetati u svaki tekst kod za blok reklama, već će ovaj dodatak to učiniti automatski za vas. Uz to ima i široki spektar mogućih podešavanja. Ukoliko vas zanima kako da instalirate i koristite Ad Inserter dodatak za WordPress pogledajte ovaj članak

Kada ste postavili programski kod za prikaz bloka GoToNative reklama na svoj blog, i snimili izmenu na svom blogu, možete u novom tabu otvoriti svoj blog i proveriti da li se prikazuju reklame. Naravno, da bi se reklame prikazivale, morate najpre imati odobren sajt u GoToNative sistemu, kao smo objasnili u KORAKU 2 – Kako uneti adresu svog bloga? I naravno ukoliko ste nas poslušali oko cene klika reklama će biti puno, čime vaša zarada počinje a vi se možete opustiti, raditi na dalje samo ono što najviše i volite – kreiranje interesantnog sadržaja za vaš blog i dovođenje posetioca na njega, dok zarada na dalje dolazi sama!

A IZGLED REKLAMA???

Da, tako je! Podrazumevan izgled reklama je zaista lep i stilski se uklapa u većinu blogova. No ako želite da podesite sami kako će reklame izgledati, to lako i intuitivno možete učiniti preko kartice STYLES kod editora Ad block-a na ACTIONS pa izaberite EDIT

 

Desno od AdBlock-a izaberite ACTIONS pa EDIT i zatim karticu STYLES.

pa izaberite karticu STYLIZATION i pomoću intuitivnog menija možete menjati razne grafičke elemente izabranog bloka reklama, kao što su font teksta ispod slike, pozadinsku boju, boju okvira bloka reklama.

 

Svaki blok reklama možete menjati za sebe. Kada ste zadovoljni snimite izmene ( “SAVE” ) i novi izgled bloka reklama postaće odmah aktivan na vašem sajtu!

Tako GoToNative blok reklama može recimo izgledati ovako…


… a možete imati još jedan blok reklama, koji može izgledati potpuno drugačije, recimo ovako

To zavisi samo od vas kako želite da izgleda da bi vam se lepo uklopio u postojeći dizajn bloga.